Poslednjih osam meseci trajanja pandemije ne prestaje javna rasprava na temu mogućnosti kvalitetnog sprovođenja online nastave. Nastavnici tvrde da rade više nego inače. Đaci tvrde da im nedostaju drugari i da uče više nego u normalnim okolnostima… a roditelji? Oni tek prolaze kroz teške trenutke.

Uprkos velikoj želji svih da se nastava odvija normalno kao i pre pandemije, pitanje je da li će to biti izvodljivo. Predlog koji je došao iz Ministarstva prosvete, da ustanove naprave nekoliko opcija, nastavu online i manje đaka u više dnevnih smena naizgled zadovoljava sve.

Ipak, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), u saradnji sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja pripremio je i objavio dokument Okvir za procenu kapaciteta osnovnih i srednjih škola za organizovanje nastave na daljinu u slučaju kada je obustavljen neposredni rad za učenicima, koji bi trebalo da bude polazna tačka za definisanje standarda kvaliteta rada obrazovnih ustanova u slučaju kada je obustavljen neposredni rad sa učenicima.

Kvalitet je dakle na prvom mestu i to je ono od čega nikada nećemo odustati. Mi osluškujemo potrebe svojih đaka i zajedno pokušavamo da prebrodimo sve prepreke. U tome imamo veliku pomoć roditelja. Mi smo odlučili da nam ova školska godina započne s osmehom.