Koliko puta su mladi čuli od starijih: e, u naše vreme znao se red…Bože, ova DANAŠNJA omladina…Ne, nekad se znalo šta je poštovanje…?

Verovatno bi sada svaki mlad čovek bio bogat da je dobio samo jedan dinar svaki put kad je čuo ovu rečenicu. Ali, da li je stvarno tako?

Da bismo odgovorili na to pitanje treba da se upitamo koliko smo realni u proceni sebe nekad i njih sad, i koliko smo spremni da ne budemo površni i ne osuđujemo tako lako. Šta su to „nove generacije“? One koje sad zovu Gen-Z? Zaboravljamo li osnove svake komunikacije: da je to dvosmerna ulica čija je svaka stopa natopljena MEĐUSOBNIM uvažavanjem? Pa… da, zaboravljamo. S godinama postanemo nestrpljivi. S godinama su odraslima neke stvari koje su životno značajne mnogo jasnije, pa ne shvataju da neko mora da prođe ceo proces kroz koji su i oni sami prošli. Da život retko pruža prečice do iskustva.

Iskustvo se zato tako i zove, mora da se iskusi, da se doživi i proživi celim bićem. Tako nema prečica ni do mudrosti.

  • Novim generacijama se zamera što stalno gledaju u svoje telefone i kada sede zajedno jedni drugima šalju komentare u online chat grupama? U redu, niste na to navikli i ne, toga nije bilo u „vaše vreme“, ali pomislite – oni su zapravo tehnološki pismeniji. I da, druže se. Samo ne na način koji je vama poznat. Upoznajte njihov. Zabavan je! Imaju istu dozu duha koju ste imali i vi kad ste bili u tom uzrastu.
  • Zamera im se da su površni i da se ne udubljuju. Ali, znate kako, oni ne moraju da pročitaju 15 strana enciklopedije da bi došli do nekog odgovora. Oni ga jednostavno potraže na nekom pretraživaču i dobiju, u proseku, za pola sekunde. Dakle, ne, nisu površni, samo se ne opterećuju nepotrebnim znanjima. Probajte da tako shvatite to.
  • Kažu za mlade da su drčni. Ali ne, nisu drčni ako imaju svoj stav koji se vama lično ne dopada u tom trenutku. Samo, ovo su generacije koje visoko vrednuju sebe. I da, biti žrtva i biti izuzetno skroman je nešto čemu su učili starije generacije. Budite iskreni pa se zapitajte – da li su učeni ispravno? Koliko je bilo potrebno rada na sebi da se zavolite? Njima to prirodno ide. 
  • Kažu za njih da se bave trivijalnostima na različitim mrežama. Dobro. Znate li koliko njih prodaju svoje profile na mrežama i doniraju novac u humanitarne svrhe? Ne znate? Mnogo više nego što je to radio bilo ko u prethodnim generacijama. Postojao je samo Crveni krst. Znate li koliko njih je ekološki svesno i razdvajaju otpad? Jednostavno je – rasli su sa slikama planete koja se guši u plastici. Imaju kontejnere različitih boja. Shvataju da nemaju svi istu namenu i tome tako pristupaju. Posmatrajte ih. Ne bacaju nikad ostatke maramica ili omote čokoladica iz džepova. Možda ste zaboravili koliko je starijih generacija bacalo otpatke po ulici, pušilo u javnim institucijama, na fakultetima, u bolnicama? Znam, zaboravili ste. 

Zato, ne sudite im prerano. Oni znaju i razumeju i upijaju mnogo više nego što to drugima deluje. Verujte nam.

U našoj školi mi to odlično znamo.

I zato ih razumemo.

I poštujemo. I oni nas.

Jer, zaista nije teško. Ni najmanje. Bar kod nas.