Gimnazija (opšti smer)

Ukoliko postoji srednjoškolsko obrazovanje koje učenike priprema za samostalni istraživački rad iz oblasti nauke, koji im proširuje vidike i formira stavove i vrednosti najšireg spektra, to je opšti smer gimnazije. Učenici su, odabravši opšti smer i dobivši diplomu istog, potpuno pripremljeni za studije bilo koje vrste kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Tradicionalno, najšira znanja su se oduvek sticala u gimnazijama, ali odabir određenog gimnazijskog smera pravi razliku.

Smer koji nudi najšire znanje i najbolje veštine učenja i istraživanja stiču se upravo u gimnazijama opšteg tipa. On je posebno interesantan onim učenicima koji se podjednako dobro snalaze i u društvenim i u prirodnim oblastima izučavanja, a koji žele sebi da obezbede dodatno vreme pre konačnog izbora svog budućeg zanimanja, u čemu im naša škola zaista može pomaći.

Cilj obrazovanja na opštem smeru gimnazije u našoj školi je ovladavanje specifičnim veštinama koje se odnose na sticanje funkcionalnih znanja, razvoj kritičke svesti, medijske i informatičke pismenosti. Sve to je temeljna osnova za dublja istraživanja u svim naučno-istraživačkim oblastima. Istovremeno, kod učenika se unapređuje istančan osećaj za specifična interesovanja iz različitih oblasti, gde se, naročito kroz pridruživanje sekcijskim grupama, razvijaju individualni potencijali učenika.

Škola radi po nastavnom planu i programu koji je odobren od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nastavni plan i program